Bugun...


Tedviren Görevlendirilen Amirin Disiplin Cezası Vermesi
Tarih: 18-12-2020 19:09:14 Güncelleme: 18-12-2020 19:17:14 + -


Kurumlarımız bazen vekâleten bazen de tedviren görevlendirme yoluna gitmektedir.

facebook-paylas
Tarih: 18-12-2020 19:09

Tedviren Görevlendirilen Amirin Disiplin Cezası Vermesi

Vekâleten görevlendirilen amir, asilde aranan şartların tamamına sahiptir. Tedviren görevlendirilen amir ise asilin bazı şartlarına sahip değildir. Asilde aranan şartlara sahip vekil memur bulunamadığı takdirde, hizmetin aksamadan yürütülebilmesi bakımından herhangi bir şekilde boşalmış veya boş bulunan bir görevin öncelikle varsa yardımcıları yoksa asilde aranan şartlara en yakın personel tarafından gördürülmesine tedviren görevlendirme denilmektedir.

Asaleten atanma şartlarına haiz olmayan ve tedviren görevlendirilen amirler disiplin cezası verebilir mi? Asaleten atanma şartı olmadığına göre disiplin cezası vermesi düşünülebilir mi?

Bu konuya Devlet Personel Başkanlığı 10/07/2013 tarihli ve 5443 sayılı görüşüyle açıklık getirmiştir. İlgili görüşte özetle;

“……… tedviren "vergi dairesi müdür yardımcısı" olarak görevlendirilen bir personelin bu unvana ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı Disiplin Amirleri Yönetmeliği çerçevesinde disiplin amirliği yetkisini kullanıp kullanamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği ilgi yazı incelenmiştir. Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Vekâlet görevi ve aylık verilmesinin şartları" başlıklı 86 ncı maddesinde; "Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir. Bir görevin memurlar eliyle vekâleten yürütülmesi halinde aylıksız vekâlet asıldır. Ancak, ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, vaizlik, Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlığa ait boş kadrolara Maliye Bakanlığının izni (mahalli idarelerde izin şartı aranmaz) ile açıktan vekil atanabilir. Aynı kurumdan ayrılmalar dolayısıyla atanan vekil memurlara vekâlet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, kurum dışından veya açıktan atananlarla kurum içinden ilkokul öğretmenliğine atanan öğretmenler ile veznedarlık görevine atananlara göreve başladıkları tarihten itibaren vekâlet aylığı ödenir Bu Kanuna tabi kurumlarda çalışan veteriner hekim veya hayvan sağlık memurları, veteriner hekim veya hayvan sağlık memuru bulunmayan belediyelerin veterinerlik veya hayvan sağlık memurluğu hizmetlerini ifa etmek üzere bu hizmetlerle ilgili kadrolara vekâlet aylığı verilmek suretiyle atanabilirler. Yukarıda sayılan haller dışında, boş kadrolara ait görevler lüzum görüldüğü takdirde memurlara ücretsiz olarak vekâleten gördürülebilir. Bu Kanuna tabi kurumlarda, mali, nakdi ve ayni sorumluluğu bulunan saymanlık kadrolarının boşalması halinde bu kadrolara işe başladıkları tarihten itibaren vekâlet aylığı verilmek suretiyle memurlar arasından atama yapılabilir." hükmüne yer verilmek suretiyle vekâlet görevi ile ilgili hususlar düzenlenmiştir. Bu itibarla, vekâlet görevini düzenleyen mezkûr madde kapsamında "vergi dairesi müdür yardımcısı" olarak vekâleten görevlendirilen bir personelin Başkanlığınız Disiplin Amirleri Yönetmeliği çerçevesinde disiplin amirliği yetkisini kullanabileceği mütalaa edilmektedir.”

            demektedir. Bu görüşe göre tedviren görevlendirilen amirin disiplin cezası vermesi mümkündür.

@memurdavalaricom

www.memurdavalari.com






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HUKUK Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI