Bugun...


Yargı Kararını Uygulamayan Amire Dava Açılabilir Mi?
Tarih: 17-09-2022 12:58:58 Güncelleme: 17-09-2022 12:58:58 + -


Ülkemizde kamu görevlileri vatandaşlarımıza göre daha korunaklıdırlar. Hukuk Devletlerinde yargı kararlarının uygulanmaması, eksik uygulanması düşünülemez.

facebook-paylas
Tarih: 17-09-2022 12:58

Yargı Kararını Uygulamayan Amire Dava Açılabilir Mi?

İdari Yargılama Usulü Kanunu

m.28-(3) Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemeleri kararlarına göre işlem
tesis edilmeyen veya eylemde bulunulmayan hallerde idare aleyhine Danıştay ve ilgili idari mahkemede maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.

      (4) (Değişik: 21/2/2014-6526/18 md.) Mahkeme kararlarının süresi içinde kamu görevlilerince yerine getirilmemesi hâlinde tazminat davası ancak ilgili idare aleyhine açılabilir.

demektedir. Görüldüğü gibi 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 28. maddesinde konu açıklanmıştır. Yargı kararlarını uygulamayan veya eksik uygulayan memurlara idari bir koruma getirilmiştir. Yargı kararlarını uygulamayan memurun kişisel sorumluluğu idari yargı açısından tamamen idareye devredilmiş, davaların idare aleyhine açılabileceği belirtilmiştir. Hatta idari açıdan rücu kavramına dahi yer verilmemiştir.

Peki, ne yapılabilir?

Yargıtay kararlarında, kamu görevlisinin hukuki sorumluluğuna gidilebilmesi için görevli, yetkili ve kasıtlı olarak davranması gerekir. Yargıtay kararlarında; Kamu görevlisinin yargı kararını uygulamamasını kastın varlığı için yeterli görmektedir. Kast ve kişisel kusur ile birlikte, kusurun sebebiyet verdiği bir zararın oluşması da kamu görevlisinin hukuki sorumluluğu için gereklidir.

Yargı kararının uygulanmaması nedeniyle mağdur olan ilgili, maddi ve manevi zararları için idareye karşı idari yargıda, kararı uygulamaya yükümlü mercideki kamu görevlisine ise adli yargıda maddi ve manevi tazminat davası(hukuk davası) açabilir.  Buna ek olarak ilgili kararı, gereğince yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında adli yargıda(ceza davası) şikâyette bulunabilir.

İptale konu yargı kararını yerine getirmeyen idare aleyhine açılacak tazminat davalarında görevli ve yetkili mahkeme, iptale konu kararı veren mahkemedir. Kamu görevlisi aleyhine açılacak tazminat davalarında tazminat miktarına göre; Sulh Hukuk Mahkemeleri veya Asliye Hukuk Mahkemeleri görevliyken kamu görevlisinin cezai sorumluluğu konusunda Asliye Ceza Mahkemeleri görevlidir.

@memurdavalaricom
www.memurdavalari.com

 




Kaynak: memurdavalari/ÖZEL



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KAMU PERSONELİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI