beylikdüzü escort beylikdüzü escort beylikdüzü escort
Bugun...



2 Yıla 1 Kademe İçin Emsal Karar!

Bürokrasinin masa başı oyunları bazen öyle bir sınıra dayanır ki, sahada dökülen alın terini kâğıt üzerindeki tek bir kelime oyunuyla yok saymaya kalkarlar. Yıllarca memleketin en zorlu coğrafyasında, sobası tütmeyen köy okullarında tebeşir tutmuş bir öğretmene günün sonunda dönüp "Sen aslında orada yoktun" demek, idarenin en sevdiği alışkanlıklardan biridir.

facebook-paylas
Tarih: 06-09-2026 12:52

2 Yıla 1 Kademe İçin Emsal Karar!

Neyse ki adalet, bürokrasinin bu kaskatı şekilciliğini yıkan hâkimlerin kararlarıyla nefes alıyor.

 

Hikâyeyi gelin lafı dolandırmadan konuşalım: Bir öğretmen, kalkınmada birinci derecede öncelikli Şırnak’ta 2016 yılının sonbaharında göreve başlıyor. 2019’a kadar 4/B sözleşmeli, ardından kadroya geçerek 2021 yılına kadar aynı okulda, aynı sınıfta çocukların gözünün içine bakarak ders anlatıyor. Aralıksız tam 4 yılı aşkın bir süre o zorlu bölgede fiilen görev yapıyor.

 

Devletin kanunu (657 sayılı Kanun'un 64/3. maddesi) gayet sarih: Kalkınmada birinci derecede öncelikli illerde fiilen görev yapılan her iki yıl için ilave bir kademe ilerlemesi verilir. Amaç ne? O şartlarda fedakârlık yapan kamu görevlisinin hakkını teslim etmek, onu teşvik etmek. Öğretmenimiz de hakkı olan bu ilave kademeyi talep ediyorMilli Eğitim Müdürlüğü ne yapıyor dersiniz?

 

Hemen o tanıdık bürokratik kurnazlık sahneye çıkıyor:

“Sen 2016-2019 arasında sözleşmeliydin, 2019’da kadroya geçtin. Kadrolu süren 2 yılı doldurmadı. Sözleşmeliyken geçirdiğin yıllar bizi bağlamaz, kademeyi vermeyiz!”

Yetmiyor; yerel idare mahkemesi de bu sığ anlayışı onaylayıp davayı reddediyor. İnsanın aklı durur: O öğretmen Şırnak’ta sözleşmeliyken başka bir ülkenin memuru muydu? O karda kışta çektiği cefa, döktüğü ter daha mı değersizdi?

 

İşte İzmir Bölge İdare Mahkemesi Beşinci İdari Dava Dairesi (E: 2025/3489, K: 2026/1434) tam burada devreye girdi ve idareye çok sert bir hukuk dersi verdi:

"Hizmet bir bütündür! Sözleşmeli statüde geçen süreler ile kadrolu süreler birbirinden koparılamaz. Fiilen o zorlu yörede görev yapıldı mı? Yapıldı. O halde her iki yıl için bir kademe ilerlemesi öğretmenin anasının ak sütü gibi hakkıdır!"

 

İstinaf Mahkemesi; Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun disiplin cezası almayan memurlara tanınan 8 yıla 1 kademe uygulamasındaki emsal yaklaşımını da hatırlatarak, sözleşmeli sürenin yok sayılamayacağını oybirliğiyle tescilledi.

 

Bu karar, sadece Şırnak’ta görev yapmış o meslektaşımızın değil; yıllarca 4/B sözleşmeli prangası altında ezilip kadroya geçince geçmiş emeği masa başında buharlaştırılmak istenen binlerce öğretmenin ve kamu çalışanının hakkını kurtaran tarihi bir emsaldir.

 

Devlet ciddiyeti; memuruna hizmet ettirirken "eşit yük", hak vermeye gelince "statü ayrımı" yapmayı kabul etmez. Emeğin sözleşmelisi, kadrolusu olmaz!







Etiketler : meb öğretmen

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER MEB PERSONELİ Haberleri

Öğretmenler İçin Rotasyon Süresi Ne Olmalı?


HAVA DURUMU
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter instagram Youtube RSS
YUKARI YUKARI